vineri, 13 martie 2009

ARGILA

ARGILA este unul dintre acele medicamente cu efecte benefice si asupra caruia ar trebui sa va opriti mai des. In acest articol va vom prezenta cateva dintre proprietatile acesteia, indicatii si contraindicatii.

Speram ca astfel va vom convinge sa acordati mai multa atentie acestui element natural extrem de valoros.

PROPRIETATILE ARGILEI
1. Actiuni digestive, in special:
actiune protectoare a mucoasei gastro-intestinale
putere anti-acida si anti-alcalina
absorbtie intestinala a gazelor si toxinelor
reglare a tranzitului intestinal
2. Actiuni cutanate multiple, in special:
actiune antiseptica importanta care respecta tesuturile asupra carora actioneaza, ceea ce ii confera un avantaj asupra antisepticelor chimice obisnuite si care actioneaza din nefericire cu mai putin discernamant.
actiunea cicatrizanta notabila, direct prin stimularea regenerarii celulare si indirect prin acoperirea ranii cu un strat protector care favorizeaza cicatrizarea. Trebuie spus ca argila pare sa evite, mai mult decat orice produs, urmele cicatrizate inestetice.
actiune hemostatica locala, deloc neglijabila prin activarea diferitilor factori ale plasmei care intervin in mecanismul de coagulare sanguina si care este astfel scurtat.
proprietati absorbante si adsorbante remarcabile, proprietati care sunt la originea drenajului exudatilor si a diverselor secretii la nivelul plagilor de orice natura, dar si a vindecarii inflamatiilor, cat si a infiltratiei endemice la nivelul leziunilor diverse.
actiuni sedative si decontractante eficace la nivelul fenomenelor dureroase locale, inflamatorii sau nu.
Toate aceste proprietati ii confera argilei o multime de indicatii in folosire, fie pe cale interna, in special in gastro-enterologie unde ea este un medicament de prim rang, fie extern, mai ales in dermatologie, unde are rezultate incredibile.

FORMELE ARGILEI
Diferitele variatii de argila intalnite in circuitul comercial sunt in special varietati de argila alba si verde, prezentate sub diverse forme, permitand fiecarui om sa gaseasca usor exact ce are nevoie. Iata cum poate arata argila din plafare si farmacii:

In stare naturala si ca substanta activa sub forma de:

Bucati mai mult sau mai putin groase, mari
Granule
Pudra mai mult sau mai putin fina, vrac, in saculete cu dozaj sau sub forma de capsule, aceasta forma si cele trei prezentari ale sale fiind cel mai des intalnite pe piata
Comprimate sau drajeuri
In stare naturala, in asociatie cu:

Produse naturale, cum ar fi mierea, sau cu plante, cum ar fi algele
Diferite produse de igiena in cosmetica
Anumite produse de sinteza sub forma unor specialitati farmaceutice
Principalele indicatii privind folosirea argilei
Afectiunile in care argila poate fi folosita sunt multiple. De aceea, nu am selectionat aici decat pe cele mai importante. In plus, pentru ca lucrurile sa fie clare, vom scrie cu litere ingrosate utilizarile principale, in care argila este folosita singura sau aproape singura si in care da rezultate excelente, si cu litere normale pe cele secundare, in care argila are de obicei efecte bune ca un complement la alte terapii indispensabile, in masura in care este compatibila cu acestea.

Sfera ORL – intern: rinita, angina banala, faringita, rino-faringita, laringita, sinuzita.

Sfera digestiva:

Stomatologie – intern si extern: gingivita, stomatita, afte, abces dentar
Gastro-enterologia – intern: gastralgie, gastrita, anumite forme de ulcer gastro-duodenal, colici, colopatii
Sfera genitala – intern:

La femei: dimenoree sau cicluri dureroase
La barbati: balanite
Sfera dermatologica – intern: contuzii, plagi si rani cutanate, arsuri, muscaturi, abces cutanat, furuncul, antrax, supuratii duverse, ulcer varicos, inflamatii sau leziuni in regiunea anala sau perianala, acnee, eczeme

Sfera osteo-articulara – extern: dureri articulare ascutite sau cronice, in general, artroza, in special; lumbago

Toleranta si precautii in folosirea argilei
Argila este de obicei perfect tolerata si nu prezinta nici o contraindicatie, nici folosita extern, nici intern. Ea cere insa cateva precautii de utilizare cand este folosita intern. Nu este bine ca urmatoarele categorii de persoane sa ia argila:

Cei care au antecedente de acluzie intestinala
Cei ce sufera de constipatie cronica importanta
Cei care au hernie
Cei care absorb dintr-un motiv sau altul ulei de parafina sau care l-au luat in cele trei saptamani care preced tratamentul agrilos, uleiul putand provoca formarea de aglomeratii in intestin, care ar putea fi la originea unor complicatii neplacute. Uleiurile vegetale folosite in alimentatie nu pun nici o problema.
Cei care au in permanenta o alimentatie bogata in grasimi
Cei care iau anumite medicamente susceptibile a fi incompatibile cu ingerarea argilei sau ale caror actiuni ar putea fi netralizare de proprietatile adsorbante ale argilei. Pentru orice indoiala, intrebati-va medicul.
Argila, corect folosita, este un medicament natural de prim rang, la care ar trebui sa va ganditi mai des si care merita sa fie mereu prezent in dulapul dvs. farmaceutic pentru a rezolva probleme cotidiene de santatate.